2015. december 30., szerda

IV. Fehértavi Darvadozás

Tavaly első alkalommal vettem rész darvadozáson, ami hatalmas élmény volt számomra, ezért  az idén november 13-14-én is nagy lelkesedéssel vágtam neki a IV. Fehértavi Darvadozásnak.
Nagyon vártam már a  Fotós futamot, ami a Kiskunsági Nemzeti Park által meghirdetett terepi fotós verseny. Péntek délután 2 óra előtt átvettünk a beléptetőkártyánkat, amivel a halgazdaság területén mozoghattunk ... és ezután végre elkezdődött a fotózás. Ebben a két napban közel 35 ezer daru vonult át ezen a területen, tavaly kb. 10-15 ezret számoltak. Ez a hatalmas madársereg kisebb csapatokban esténként berepül a tóra, mivel itt biztonságban tudja eltölteni az éjszakát, napfelkeltekor pedig felkerekedik és a közeli-távoli szántásokra kirepül  felszedegetni az aratás után ott maradt kukoricát. A vonulásukat hangos "krúgatás" kíséri, úgyhogy a látvány és a hang + a táj szépsége összesében leírhatatlan. Ezt látni kell.
A darvakat lefényképezni gyakorlatilag lehetetlen, mert egy rendkívül félénk madárfaj.  Még ha a nádasban rejtőzünk akkor is észrevesznek és a vezérmadarat követve rögtön elfordul az egész csapat.
Egyébként az időjárás is ideális volt, első nap száz ágra sütött a nap, pulcsiban mozogtunk terepen. Másnap hajnalban már azért vastagabban kellet öltözni és a köd is ellenünk volt, de hamar kitisztult. A futam ideje alatt sikerült pár száz fotót készíteni, amiből azért lettek jók is :).  Az egyik fotóm II. helyezést ért el az Állatok c. kategóriában.


Állatok kategória II. hely
Idén is nagyon jó érzés volt látni a többszázas darucsapatok vonulását, és hallani a krúgatást. Újra sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. 

És még egy nagy öröm számomra, amit megosztok veletek:
A Kiskunsági Nemzeti Park készített egy kiadványt, amiben a tavaly III. helyezést elért képem megjelent. Köszönöm szépen a KNPI-nek!

Íme a tiszteletpéldányom:


Még néhány képem a mostani Fotós futamról:
(a képek rákattintással nagyíthatók)

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy megismerhettem a blogodat is. Gratulálok az eredményekhez!

    VálaszTörlés
  2. ...hogy én mi a fenétől vagyok "Mester"??? Ezt a gugli találta ki, nem én :-)

    VálaszTörlés